Albert Lenting

Albert Lenting – SIRI Marine

Twee jaar geleden, toen de rough nog rough was, vond ik prachtige ballen met de opdruk SIRI. De mooie Gallaway ballen werden overigens ontsierd met de viltstiftletters A.L. Mij kwam SIRI niet bekend voor en de letters A.L. zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Bij de aanleg van het chill-hoekje voor het clubhuis kwam ik de naam SIRI weer tegen op de terrasverwarmers. Onder één daarvan stond Albert Lenting te roken. De heaters zijn door hem aan de club geschonken t.b.v. de verstokte rokers.

Maar wat is SIRI? Tijd voor een interview.
Een kleine greep uit de lange scheepvaartcarrière van Albert: de coaster van zijn vader – Shell tankers – Zuid-Afrika – Smit Lloyd – Stavanger – Bodewes Volharding - Damen – etc. In 2003 belandt Albert via een vriend in de wereld van de bewegingssensoren: zijn vriend bij de koopvaardij en Albert bij de offshore. In 2006 neemt Albert de zaak in zijn geheel over.

De bewegingssensoren van SIRI worden over de hele wereld in de scheepvaart toegepast. Ze meten de bewegingen van een schip en geven deze gegevens door aan de stuurman. Via de sensoren wordt afgelezen of de maximaal toelaatbare krachten en versnellingen op schip en lading worden overschreden (soort stoplichtfunctie).

Ook bij bergingswerkzaamheden zijn de sensoren van SIRI uiterst bruikbaar om de conditie van het schip te bepalen en om veranderende weersomstandigheden te voorspellen. Waar andere leveranciers slechts de sensoren verkopen, levert SIRI een compleet product van sensoren plus toepassingen. Het is een echte niche-markt, die nog vrij klein is. ‘Jammer’, zegt Albert, ‘maar de koopvaardijwereld is nogal conservatief.’ Overigens zijn er veel meer toepassingen van de door SIRI geleverde sensoren. Zie voor meer informatie www.sirimarine.nl.

Golfen heeft Albert in Stavanger geleerd. Hij woonde pal naast de golfbaan en hoefde alleen maar het hekje over te stappen om op de lange zomeravonden stiekem een rondje te lopen. Terug in Nederland is Albert eerst lid in Losdorp, maar speelt er nooit. Bij de splitsing stapt hij over naar Duurswold. Pas vier jaar geleden is hij voor het eerst het terrein op gegaan; nu is hij verslingerd aan golf. Naast golfer is Albert een fanatiek zeiler.

Klaas Fongers

(foto: Peta Jurjens)