GCD_portret_DSC8722_DerkBleker_JG_DADerk Bleker, Le Vigneron

We spreken af op Duurswold vlak voordat de noordelijke golftour begint. Dat moet kunnen: een interview, een fotosessie én inslaan! Derk vertelt rap en met passie over mooie wijnen. De foto’s zijn snel goedgekeurd. En zijn goede smaak voor wijnen had ik al leren kennen op ons zonovergoten terras.

Na diensttijd ging Derk werken bij De Bedumse drankenhandel Lijvering, die gedestilleerd en wijnen leverde aan horeca, bedrijven en particulier. De eigenaar kende Derk van de voetbalclub, waar ook de familie Robben rond liep. De nieuwe baas deed een vinologen opleiding en zijn vrouw de landelijk promotie voor wijn. Derk voelde zich meteen thuis en bleek een prima neus en smaak te hebben voor wijnen. De consumptie in Nederland veranderde van veel bier en eenvoudig gedistilleerd naar meer goede wijn en mooi gedistilleerd. Het aantal werknemers groeide naar vier.

In1997 volgde Derk de enige echte vinologen opleiding in Maarn, waarvoor slechts 20% van de kandidaten slaagt. In 1998 was hij vinoloog van het jaar. Die titel verover je alleen als je een talentvolle proever bent, veel van wijnen weet en plezier hebt in het vak. In 2005 werd Lijvering verkocht. Een goed moment voor de start van Le Vigneron-Derk Bleker Wijnkoper.

Derk houdt vooral van de Zuid-Franse wijnen uit Lanquedoc-Rousillon. Zijn assortiment bestaat uit Europese wijnen ‘die karakter bezitten, zuiver zijn en met veel respect voor de natuur geproduceerd zijn. Wijnen met een verhaal, vaak van kleine gepassioneerde wijnboeren, soms in beperkte aantallen geproduceerd of op een speciale manier gemaakt. Kortom wijnen om van te genieten’. Eens per kwartaal wordt er tussen de dozen een proeverij georganiseerd. Vrouw en dochter helpen mee. Erg leuk om mensen te leren proeven en smaken te herkennen en te vertellen waarom de ene wijn duurder is dan de andere. Een proeverij kan ook op verzoek georganiseerd. Een idee voor onze club?!

Toen Derk nog voetbalkeeper was, deed hij mee met een golfclinic op de Semslanden; tien lessen in Roden en het GVB in Assen volgden. De bedrijvendagen en de noordelijke golftoer zijn erg leuk. Helaas blijft het daar meestal bij. Waarom Duurswold? Prachtig, rustig, gezellig, vlakbij geboortestad Appingedam en hofleverancier van de club!

Joesephine Grol

(foto: Josephine Grol)