Helaas heeft Brugt Pilat onze baan weer verlaten. Hij heeft een jaar lang de verzorging naar volle tevredenheid uitgevoerd, waarvoor onze dank als Baancommissie en als leden van de club. Vrijdag de 30 november was zijn laatste aanwezige dag. We hopen natuurlijk op een gelijkwaardige opvolger maar die moet nog benoemd worden. We zitten weer in de periode met ochtendvorst op de oefengreens en par 3-baan. Deze mogen dan niet betreden worden. Er dient op de winterhole uitgeholed te worden. Vanzelfsprekend is de baan nu niet qualifying. Deze tijd van het jaar geeft gladde plekken op de baan, met name bij de heuvels en hellingen waar we rijk aan zijn. Ondanks het prikken daarom alleen de baan op met goede noppen onder de schoenen en oppassen bij het lopen en rijden!

Dit najaar is overgegaan in een echte herfst. De slootwallen zijn geschoond, het uitdiepen van de sloten en vijvers is gedaan. Het prikken en bezanden is ook klaar. De noodzaak hiervan kunt u in dit filmpje even nakijken: https://www.golf.nl/nieuws/2017/mrt/2701-ergernis-nummer-1-gaten-in-de-green-na-prikken-en-bezanden .  De unmaintained rough is opnieuw gemaaid. Als dat komend jaar er goed uitziet, kunnen we het misschien bijhouden met schapen, als dat niet binnen GEO past? Waar we nu tegen aankijken is de herfst en winter met ongetwijfeld genoeg nattigheid om de grond weer te verzadigen met water. Ook noodzakelijk, maar minder plezierig voor het in stand  houden van een goed bespeelbare baan en toegankelijke paden. Wat we willen is natuurlijk zo lang mogelijk de baan beschikbaar houden, ook voor de handicart gebruikers. Het zal daar zeker bij helpen als de handicarts chauffeurs en chauffeuses de snelheid naar beneden brengen, rijden langs de semirough en op de paden voorzichtig de kuilen vermijden.

Natuurlijk hoort dit bij de etiquette op de golfbaan. Zo ook het herstel van pitchmarks op de green en herstel van bunker en divots op de fairway. Hoe dit correct uitgevoerd moet worden, toont Niels Dokkuma in dit filmpje: etiquette-Niels-Dokkuma//www.golf.nl/nieuws/2016/mei/0405etiquette-niels-dokkuma. Voor volgend voorjaar (feb. mrt.) zijn we van plan de driving range groots aan te pakken. Dat zal dan de gebruiksmogelijkheid tijdelijk beperken, wij hopen dat onze leden en gastspelers daar begrip voor hebben om reden dat de driving range daarna dan weer prima te gebruiken en onderhouden is.

Wekelijks standaard schema baanonderhoud door de greenkeeper is in deze tijd afhankelijk van het weer maar normaliter:

ma. Greens maaien en beluchten, onderhoud semirough maaier.

di. Maaier ombouwen voor fairway maaien par 3 en rough maaien.

wo. Greens maaien, par 3 semirough maaien, rond clubhuis, oefengreens en driving range en rough maaien.

do. Tees, fore greens en surrounds maaien, ballenwassers bijvullen, pin en teemarkers verplaatsen.

vr. Greens maaien, bunker onderhoud en machines onderhoud en afstellen, unmaintained rough maaien.