Binnenkort zullen we met 'wetting agent' de greens behandelen waardoor de waterdoorlatendheid een stuk verbeterd en de graswortel langer kan groeien wat weer een sterker en gezonder gras geeft. Dat heeft dan weer minder kunstmest en beregening nodig, helemaal in lijn met onze milieutaak vanuit GEO.

Ook het bezanden van de greens zit in de planning. Dit is nog niet eerder bij ons gebeurd. Het haalt de oneffenheden uit de green en bestrijdt de viltvorming.

Maar eerst moeten we de beregeninginstallatiecomputer onder de knie krijgen. Een vertegenwoordiger van Aquaco is woensdag geweest om te kijken of het programma nog up-to-date is en goed werkt. Niet alle sproeiers doen wat ze moeten. Om er een beter beeld van te krijgen gaan we maandag overdag de sproeiers per green uittesten. Dat kan voor enig overlast zorgen.

Zeventien mei heeft er een pre-audit voor het GEO-certificaat plaatsgevonden met een positief resultaat. Dus we zien de echte audit in juli met vertrouwen tegemoet.

Door het droge weer blijven de oude pinposties veel te lang zichtbaar. Daarom zie je zoveel van die plekken op de green. Als de beregening het goed gaat doen raken we die weer snel kwijt. De rough schiet de grond uit, de greenkeeper krijgt hulp van een paar leden om bij het maaien te helpen. Voor meehelpen bij de bunkers zoeken we nog een paar vrijwilligers, graag opgeven bij de baancommissie.

Op deze plaats zullen we (de baancommissie) naast het geplande onderhoud ook wat meer toelichting geven op waarom we bepaalde activiteiten uitvoeren. Dat is natuurlijk goed voor het begrip bij de spelers/leden en draagt naar wij hopen bij aan een groter spelplezier.

Gepland baanonderhoud door de greenkeeper:

Ma. 28-05: sproeiers uittesten van greens, voorgreens, tees en par 3-greens.

“The truth about the rough”

Wat kunnen we de komende weken van de rough verwachten?

Normaal gesproken bestaat de rough uit 3 gedeelten:

De semi rough, dat is een maaibaan gemaaid op 5 cm hoogte.

De maintained rough, 2 maaibanen (soms wat meer om rollende ballen tegen te houden) op 10 cm hoogte.

De unmaintained rough, deze wordt niet gemaaid en kan bij ons wel groeien tot heuphoogte, wat uiteraard erg vervelend is!

Wij zullen proberen uit te leggen welk beleid de baancommissie voor ogen heeft.

In het beheerplan is het streven het gras van de rough zo dun en spaarzaam mogelijk te krijgen.

Op afstand zie je dan een wuivende zee van gras, maar dichterbij gekomen zie je je bal zo liggen.

Zo’n rough is visueel ook mooi en past bij een inland links baan.

Ook scheelt het jaarlijks veel geld aan onderhoud, dit geld kan dan aan andere onderdelen van de baan besteed worden, bv. aan de greens.

Om dit te bereiken wordt de unmaintained rough 2 x per jaar gemaaid, het maaisel wordt daarna afgevoerd. Vaker maaien is nauwelijks effectiever en veel duurder!

Volgend jaar zal de rough al minder dicht en hoog zijn en na een jaar of 5 zal de rough zo dun zijn dat deze het hele jaar door speelbaar is en nog maar 1 x per jaar gemaaid moet worden.

Daarbij komt dat we in het kader van duurzaam golfbaan beheer en GEO-certificering pas na 15 juni kunnen maaien.

Dit houdt in dat we met zijn allen nog een paar weken door de zure appel moeten heen bijten.

Een paar tips (dooddoeners?) om het spel toch aantrekkelijk te houden:

Accepteer je eigen falen als je je bal in rough hebt geslagen. Ken je mogelijkheden en pas in moeilijke tijden je strategie aan, bv. met een ijzer van de tee en pas houtjes gebruiken als het breed genoeg is.

Het is voor iedereen hetzelfde probleem, maar maak er iets moois van, dat proberen wij ook!

Namens de baancommissie,

Paul Holstvoogd