Eind juli is de baan opnieuw door de NGF beoordeeld. Wij zijn benieuwd of de courserating hetzelfde blijft. 

De beregeninginstallatiecomputer hebben we onder de knie. Een specialist van Aquaco heeft ons wegwijs gemaakt en heeft gekeken of het programma nog up-to-date is en goed werkt. Niet alle sproeiers doen wat ze moeten. Paul en Ab hebben al een groot deel van de sproeiers kunnen herstellen en instellen. Een offerte voor het in orde maken van het gehele systeem is aangevraagd, we zijn in overleg met de stichting over wat wel en niet aangepast kan worden. 

Het maaien van de unmaintained rough is afgerond. Na een paar weken inklinken/drogen zal het worden afgevoerd naar onze inzamelaar, de fa. Dijk. We hebben hier en daar wel wat laten staan om de dieren een vluchtplek te bieden, maar dat is buiten het spelgebied. We hebben voor de verschillende taken  wat meer namen nodig om te benaderen als er een keer iets gedaan moet worden, met name een paar extra dames kunnen de groep mooi versterken. Dat wil niet zeggen dat iedere oproep gehonoreerd moet worden, je blijft baas over je eigen tijd. Liefhebbers graag even een mail naar de baancommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook andere banen floreren bij de enthousiaste medewerking van een groot aantal vrijwilligers. Jan Hoekstra zal namens de baancommissie de inzet van vrijwilligers coördineren. Wie het ook leuk vindt een keer mee te doen, geef het even door aan Jan.

Wekelijks schema baanonderhoud door de greenkeeper:

ma. Greens maaien en beluchten, onderhoud semirough maaier. 

di. Maaier ombouwen voor fairway maaien par 3 en rough maaien.

wo. Greens maaien, par 3 semirough maaien, rond clubhuis, oefengreens en driving range en rough maaien.

do. Tees, fore greens en surrounds maaien, ballenwassers bijvullen, pin en teemarkers verplaatsen.

vr. Greens maaien, bunker onderhoud en machines onderhoud en afstellen, unmaintained rough maaien.

 

Hier iets over structurele speelkwaliteit: 

"Structurele speelkwaliteit kan worden gedefinieerd als ‘het vermogen om met de seizoenen meebewegend jaarrond de speelkwaliteit te bieden die recht doet aan de aard van de golfsport’. De baan moet het jaarrond zoveel mogelijk voldoen aan de uitgangspunten van het USGA Course Rating systeem.  Hierbij kijken we vooral naar de speelkwaliteit van tees, fairways, roughs en vooral greens. 

De speelkwaliteit wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de grasmat en het onderhoud. Structurele speelkwaliteit vereist een zo groot mogelijk aandeel vitale golfgrassen. Dit is alleen te realiseren door zorgvuldig te sturen in de groeivoorwaarden." 

Elke golfbaan streeft in principe naar structurele speelkwaliteit. Het begrip structureel wordt hier echter nadrukkelijk gekoppeld aan duurzaamheidsdoelen. Naast inperking van het pesticidegebruik is het verminderen van de input van water, meststoffen en energie in toenemende mate voorwaarde om aan de slag te gaan met duurzame, constante of structurele speelkwaliteit.

WEETJE: Waar voor bijna alle andere sporten duidelijke normen gelden voor het speeloppervlak, geldt voor golf nog steeds de aloude regel: "Play the ball as it lies. Play the course as you find it. And if you can't do either, do what is fair". Wat fair is staat beschreven in de Rules of Golf. Vanuit de behoefte de kwaliteit te controleren en te sturen, worden op de green steeds meer metingen uitgevoerd. De metingen van trueness, smoothness, firmness en stimp laten zien dat duurzaam beheer geen obstakel maar een middel is om faire greens met structurele speelkwaliteit te behalen.

Wij zijn bij Duurswold ook begonnen met het uitvoeren van metingen en deze vast te leggen om het effect van het onderhoud op de speelkwaliteit te kunnen vaststellen en te corrigeren. Natuurlijk zal dit pas op langere termijn inzicht geven voor aanpassing of continuering van het huidige onderhoud.