HarmsSchade 20180406 12710 GCD KF 1 DA

Cas Harms van HARMS Autoschades

 

Wanneer je al vele jaren schadevrij rijdt, ben je niet zo op de hoogte van schadeherstelbedrijven. Even zoeken dus. Eenmaal aangekomen bij de bedrijfsgebouwen van Harms Autoschades, gelegen aan het Winschoterdiep in Hoogezand, ben ik onder de indruk van de omvang van het bedrijf. Ik word op het kantoor ontvangen door Harms sr. en zoon Cas. De laatste geeft mij een rondleiding door de twee afdelingen van het bedrijf, waar ca. 11 personeelsleden werken. Eerst gaan we langs de afdeling schadeherstel. Hier worden personenauto’s hersteld en gespoten; kunststof onderdelen, zoals bumpers, worden vaak in hun geheel vervangen. Het hoge gebouw ernaast huisvest de afdeling ‘industrie’. Hier worden grote machines, zoals graafmachines, kranen en nog veel meer, compleet gereinigd, geschuurd, geplamuurd en opnieuw gespoten. Eenmaal afgeleverd zijn ze weer het visitekaartje van de eigenaar.

 

Harms Autoschades bestaat al meer dan 60 jaar (1959). Wanneer de grootvader van Cas op jonge leeftijd overlijdt, is vader Harms min of meer genoodzaakt het bedrijf over te nemen. Sinds kort hebben Cas en zijn broer elk de leiding over één van de twee afdelingen. De bedrijfsnaam HARMS autoschades blijft aan beide afdelingen verbonden.

 

Het merendeel van de reparaties van personenauto’s (> 80 %) vindt plaats in opdracht van verzekeraars. Veel verzekeraars hebben vaste contracten met Harms, zie ook de website. Natuurlijk worden kleine schades aan auto’s met slechts een WA-verzekering ook hersteld. Restauratie projecten doet Harms zelf niet. Wel worden in opdracht van een restauratie-bedrijf compleet getripte casco’s door plaatwerkers vakkundig in originele staat gebracht.

 

Wanneer ik vraag naar dé specialiteit van het bedrijf, krijg ik met een grijns van oor tot oor het welgemeende antwoord: ‘Kwaliteit, al 60 jaar’.

 

Vader Harms golft al vele jaren in Veendam, waar ook Cas zijn GVB heeft gehaald. Sinds deze winter is hij bedrijfslid in Duurswold. Voorlopig nog als ‘duikboot’, want een kaart lopen is er nog niet van gekomen. Geregeld gaat hij een oefenrondje lopen. ‘Bij golf moet je veel oefenen. Ik ben niet fanatiek, maar ik wil het goed doen of ik doe het niet’, zegt Cas. Nu nog afwachten of hij zijn vrienden ook kan overhalen om te gaan golfen; het zijn vooral voetballers …

 

Het gebied rond het Schildmeer is voor Harms autoschades een nog onontgonnen gebied. Veel netwerken dus.

 

Klaas Fongers

(foto: Klaas Fongers)