Sjoerd Peters van Groningen Seaportsbedrijfslid SEAPORTS JG DA

Connecting the Continents maakt de wereld klein!
Op YouTube circuleert een filmpje van Dataport Eemshaven. Een USB-kabel springt van het ene continent naar het andere. Zo ook naar Suriname waar Sjoerd Peters was en naar Rio de Janeiro waar Tejo Falke vanaf de Suikerberg een blik werpt op de wereldberoemde havenstad, terwijl de bovenstaande oneliner wordt uitgesproken.

Wereldberoemd is ook Groningen Seaports - Delfzijl & Eemshaven. Sjoerd Peters werkt er al meer dan dertig jaar. Vanuit zo’n beetje het gehele gebouw heb je een prachtig uitzicht op zee en wad. Dataport Eemshaven is een onderdeel van het grote concern. Denk maar aan Google dat zijn datacentrum gaat uitbreiden vanwege de prima plek, goede infrastructuur, ruimte, energie-zekerheid en trans-Atlantische verbindingskabels. Er gaat echt niets boven Groningen!

En dan zijn er nog de groene chemie, de circulaire hotspot en de offshore wind logistiek. Groningen Seaports richt zich op duurzame economie door hergebruik en verwerking van wat bij productieprocessen vrijkomt. Het bedrijf innoveert en stimuleert economische bedrijvigheid en werkgelegenheid. Dat blijkt onder meer uit de vele miljoenen euro’s die het staalbedrijf Van Merksteijn binnenkort in de Eemshaven investeert.


Dit alles is veel meer dan het Havenschap Delfzijl & Eemshaven. Vanzelfsprekend is de scheepvaart nog steeds een belangrijke pijler in de Groninger zeehavens. Het aantal schepen neemt toe en steeds grotere schepen doen de havens aan. Schepen veilig en snel binnen loodsen, de bereikbaarheid vergroten en de logistiek vergroenen zijn dan ook thema’s waar Groningen Seaports zich dagelijks mee bezighoudt.’ Het duizelt me bij zoveel informatie, maar als Grunneger vind ik het ook geweldig wat hier allemaal gebeurt.

Sjoerd leerde het havenschap kennen als stagiair weg- en waterbouw. Vervolgens deed hij jarenlang acquisitie. Binnen het kader van relatiebeheer organiseerde hij Groningen Seaports Invitational te Glimmen in combinatie met het havendiner. Maar een dag golfen en ‘s avonds dineren kost te veel tijd voor de meeste Ceo’s. Een uitnodiging voor de bedrijvencompetitie op Duurswold is een betere optie. De agenda is alweer vol geboekt met golfende klanten. Zo ook voor de Eemsdelta Open die in samenwerking met de derde bedrijvendag op Duurswold plaatsvindt.

Sjoerd hockeyde dertig jaar in Emmen en Groningen. Met de ‘alom’ bekende Booze Brothers waren dat mooie partijen en afterparty’s. Teveel blessures maakten hier helaas een einde aan. Het werd tijd voor iets anders. Via de Golferij in Eelde en het examen in Veendam behaalde hij zijn GVB. In die tijd waren er wachtlijsten waardoor Sjoerd als vanzelfsprekend lid werd in Veendam. Collega Jaap Baas ging golfen bij Duurswold op invitatie van vriend Jaap de Jonge. Dat was het moment voor Sjoerd om zich aan te sluiten als bedrijfslid. En daar zijn we blij mee!

Josephine Grol
(foto Josephine Grol)