Jos BloemBedrijfslid stelt zich voor

Bloem Facilitair

Creatief ondernemen is een passie.

Het bedrijf Bloemfacilitair bestaat uit twee poten: restauratie/monumenten en contracting.

Op het gebied van contracting regelt Jos van alles rond onderhoud en beheer van vastgoed. Van een verstopt toilet tot een dak dat vernieuwd moet worden. Het bedrijf ontzorgt de klant, zoals op de website staat. Kleine klussen, grote projecten, er is van alles mogelijk zowel op de zakelijke - als de particuliere markt. En dan is er nog de aardbevingsschade, die meer klussen opleveren dan hem lief zijn vanwege het organisatorische gedoe met de betreffende instanties.

Enthousiast vertelt Jos over de Fraeylemaborg, de herenboerderijen, het sluiswachtershuisje in Zoutkamp en een monumentaal pand aan de Praediniussingel die door zijn team van zeven vakmensen zijn gerestaureerd. Jos heeft een paar kwaliteiten die goed van pas komen, zoals aanvoelen wat de klant wil, overleggen met architecten en uitwisselen van vakkennis en oplossingen. Hoe maak je bijvoorbeeld een dubbel raam in een oud pand zonder dat de uitstraling teloorgaat? En welke technieken zijn er zoal voor de restauratie van een ornament dat gedeeltelijk verrot is?

Managen van een team is een andere tak van sport waar Jos enthousiast over vertelt. Ook leidinggeven is een creatief leerproces. Door te doen en advies te vragen maakt hij zich de processen eigen. Hij laat me trots zijn planningen en roosters zien waarmee de wanden bedekt zijn. Zelf bedacht en ingevoerd. En heel erg nodig want een creatieve baas is ook vaak een beetje chaotisch.

Elke zondagochtend staat Jos op de golfbaan, als vader van zoon Thijs en als jeugdcommissielid. Voor zelf golfen is weinig tijd. Hij zou wel vaker een rondje willen lopen, maar vindt het minstens zo leuk vrijwillig mee te werken aan een restauratieklus op Duurswold. Aan creatieve idee├źn geen gebrek!

Josephine Grol

(foto: Josephine Grol)